lauantai 30. toukokuuta 2009

Äidin kasvimaalla, raparperin alla...

Eli tänään kokataan raparperi- ja maitokiisseliä. Kaikkihan toivottavasti tietävät, että raparperin kanssa pitää nauttia maitotuotteita raparperin oksaalihapon vuoksi. Oksaalihappo sitoo nimittäin kalsiumia. Nih! :)

Eli ensteks tehdään se maitokiisseli.

Tarvikkeet:

Kattila

Perunajauho

Maito

Sokeri

Vaniljasokeri

Ohje: Sekoita kattilaan 1 litra maitoa ja 1 desilitra perunajauhoa. Anna kiehahtaa koko ajan sekoittaen. Kun maitoseos pulpahtaa kerran, ota levyltä pois ja lisää 1 desilitra sokeria ja 2 ruokalusikallista vaniljasokeria. Kaada jäähtymään toiseen astiaan, lisää päälle hieman sokeria, jottei kiisseliin tule kuorta.

Sitten tehdäänkin se raparperikiisseli.

Tarvikkeet:

Sama kattila kuin äsken, pestynä

Raparperia

Sokeria

Vettä

Perunajauhoja

   

Kuori ja pilko noin 4-5 raparperin vartta.

Laita kattilaan kiehumaan puoli litraa vettä, 1 desilitra sokeria sekä raparperinpalaset. Anna kiehua kunnes raparperit ovat pehmeitä.

Sekoita pieneen määrään kylmää vettä 2 ruokalusikallista perunajauhoja ja lisää ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kiehuvan raperperinmössön joukkoon. Anna kiehahtaa nopeasti, nosta levyltä.

Kas näin on valmiina sekä maito- että raparperikiisselit. Ja hyviä ovat! :)

6 kommenttia:

Hehkuvainen kirjoitti...

Mää jotenkin koko ajan kuvittelin että sä teet raparperipiirakkaa, vaikka selkeesti sanot että kiisseliä on tulossa. Koska kuvitelma oli mitä oli, ihmettelin kovasti että mitenkä siitä nyt tuommoista velliä tulee... :D Mutta kiisselinä toimii varmasti mainiosti, vaikkei piirakka olekaan :D!

Mimmu kirjoitti...

Hehku: Sä ennakoit. Mä aattelin huomenna tehä raparperipiirakan :D

Tiina kirjoitti...

Toisaalta raparperin oksaalihappo ja maidon kalsium saattavat yhteisvaikutuksena aiheuttaa sappikiviä. :D
Oikeasti niitä ei siis pitäisi nauttia yhtä aikaa, mutta kyse on isoista määristä kyseisiä tuotteita.

Mimmu kirjoitti...

Tiina: Mikäs Besserwisser se sieltä palasikaan Suomeen :D Mut joo, siis noinkin asia on. Mutta en todellakaan ajatellut vetästä edes noita tekeleitäni tässä yhdellä istumalla ;)

Tiina kirjoitti...

Tuo oli mulle ilahduttava tieto, koska mä en pidä maidosta ja se maidon lisääminen on aina jotenkin pilannut raparperikiisselin. Nyt voin hyvällä omallatunnolla olla sotkematta siihen maitoa. ;)

Mimmu kirjoitti...

Tiina: Maito pilaakin raparperikiisselin, maitokiisseli ei :)