Eli tänään kokataan raparperi- ja maitokiisseliä. Kaikkihan toivottavasti tietävät, että raparperin kanssa pitää nauttia maitotuotteita raparperin oksaalihapon vuoksi. Oksaalihappo sitoo nimittäin kalsiumia. Nih! :)
Eli ensteks tehdään se maitokiisseli.
Tarvikkeet:
Kattila
Perunajauho
Maito
Sokeri
Vaniljasokeri
Ohje: Sekoita kattilaan 1 litra maitoa ja 1 desilitra perunajauhoa. Anna kiehahtaa koko ajan sekoittaen. Kun maitoseos pulpahtaa kerran, ota levyltä pois ja lisää 1 desilitra sokeria ja 2 ruokalusikallista vaniljasokeria. Kaada jäähtymään toiseen astiaan, lisää päälle hieman sokeria, jottei kiisseliin tule kuorta.
Sitten tehdäänkin se raparperikiisseli.
Tarvikkeet:
Sama kattila kuin äsken, pestynä
Raparperia
Sokeria
Vettä
Perunajauhoja
Kuori ja pilko noin 4-5 raparperin vartta.
Laita kattilaan kiehumaan puoli litraa vettä, 1 desilitra sokeria sekä raparperinpalaset. Anna kiehua kunnes raparperit ovat pehmeitä.
Sekoita pieneen määrään kylmää vettä 2 ruokalusikallista perunajauhoja ja lisää ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kiehuvan raperperinmössön joukkoon. Anna kiehahtaa nopeasti, nosta levyltä.
Kas näin on valmiina sekä maito- että raparperikiisselit. Ja hyviä ovat! :)
6 kommenttia:
Mää jotenkin koko ajan kuvittelin että sä teet raparperipiirakkaa, vaikka selkeesti sanot että kiisseliä on tulossa. Koska kuvitelma oli mitä oli, ihmettelin kovasti että mitenkä siitä nyt tuommoista velliä tulee... :D Mutta kiisselinä toimii varmasti mainiosti, vaikkei piirakka olekaan :D!
Hehku: Sä ennakoit. Mä aattelin huomenna tehä raparperipiirakan :D
Toisaalta raparperin oksaalihappo ja maidon kalsium saattavat yhteisvaikutuksena aiheuttaa sappikiviä. :D
Oikeasti niitä ei siis pitäisi nauttia yhtä aikaa, mutta kyse on isoista määristä kyseisiä tuotteita.
Tiina: Mikäs Besserwisser se sieltä palasikaan Suomeen :D Mut joo, siis noinkin asia on. Mutta en todellakaan ajatellut vetästä edes noita tekeleitäni tässä yhdellä istumalla ;)
Tuo oli mulle ilahduttava tieto, koska mä en pidä maidosta ja se maidon lisääminen on aina jotenkin pilannut raparperikiisselin. Nyt voin hyvällä omallatunnolla olla sotkematta siihen maitoa. ;)
Tiina: Maito pilaakin raparperikiisselin, maitokiisseli ei :)
Lähetä kommentti